Tingbjerg Festival: Unge påberåber sig retten til at redefinere Tingbjerg
Tingbjergs unge beboere har et ønske om at bryde med det gængse mediebillede af Tingbjerg. Det gør de ved at sætte fokus på de positive fortællinger, som er med til at danne et fuldendt billede af det berygtede område i Københavns Nordvestkvarter. Respons var med i weekenden til Tingbjerg Festival.

Artikel

25. juni 2018
Af Emilie Helene Holm
Fotos af Tobias Nilsson

I den nordvestlige udkant af Købehavns Kommune, finder man boligområdet Tingbjerg. Området er som oftest omtalt i forbindelse med regeringens ghettoudspil eller som scene for bandekrigen. Med Tingbjerg festival formåede unge beboere at slå fast, at Tingbjerg består af langt mere end dette gennemgående mediebillede. 

Omgivet af områdets murstensgule boligblokke udfoldede Tingbjerg Festival sig lørdag eftermiddag. Festivalen var et samsurium af forskellige boder, en fodboldturnering, sceneperformance, taler, musik og somalisk dans.  

Hele arrangementet er udtænkt, arrangeret og afviklet af unge fra Tingbjerg i alderen 16 til 23 år, med støtte fra Tingbjerg Forum og Mellemfolkeligt Samvirke. Festivalens formål er først og fremmest at agere startskud for det nye Ungeråd i Tingbjerg – et initiativ, der skal sikre bydelens unge demokratiske færdigheder og engagement samt styrke lokale ungdomsfællesskaber. 

 

Fra tanke til handling

”Det hele startede med at vi mødtes et par unge fra Tingbjerg med Mellemfolkeligt Samvirke og Tingbjerg Forum, for at skabe et lokaldemokrati for unge i Tingbjerg. Vi kom frem til, at det, der mangler i Tingbjerg, er fællesskab blandt unge.” 

Sådan udtaler Eden Tewolde, der er frivillig i Ungerådet og Mellemfolkeligt Samvirke. Eden har været med til at stable festivalen på benene og lægger vægt på, at arrangementet både er en måde, hvorpå Ungerådet kan skabe opmærksomhed omkring deres initiativ, inspirere øvrige unge og bidrage med et socialt initiativ til gavn for alle beboere i lokalområdet. 

Ungerådet har været overrasket over den store interesse for festivalen, hvor over 20 unge fra området har meldt sig som frivillige. 

Ungerådet er støttet og hjulpet på vej af blandt andet Fatima Amchicho, der er projektkoordinator hos Mellemfolkeligt Samvirke.  For Fatima er samarbejdet i høj grad formet af, at unge skal have mulighed for at realisere deres ideer, skabe forandring og derigennem udfordre medieskabte billede af Tingbjerg: 

”Festivalen handler om at vise andre unge, at der ikke er langt fra ide til handling. Det kan godt være, at man nogle gange føler, når man bor i Tingbjerg, at man bliver glemt, og at det kun er de negative ting omkring det at bo i Tingbjerg, der fylder. Det her er den positive historie om Tingbjerg, som de selv har skabt. Formålet er, at andre unge kan lade sig inspirere af Ungerådet til aktiviteter, der kan være et modspil til den meget negative fortælling omkring Tingbjerg i medierne.”

En anden fortælling

Hvordan formår man at bryde med en altoverskyggende fortælling om et udsat boligområde? Ifølge Ungerådet gør man det ved at tage sagen i egen hånd og vise omverdenen, hvad Tingbjerg har at byde på:

”Jeg møder fordomme, når jeg fortæller folk, hvor jeg er fra. De tror, at jeg er bange for at gå ud, når de hører, at jeg er fra Tingbjerg. Det er jo slet ikke sådan, at jeg oplever det. Jeg oplever Tingbjerg som en lille by, hvor alle kender hinanden. Jeg er så glad for at bo i Tingbjerg, og det synes jeg, at folk skal vide.”

Det fortæller Mona Ashraf, en anden frivillig i Ungerådet, i en samtale med Respons om Ungerådets funktion i Tingbjerg. Selvom hun er klar over, at der foregår bandekriminalitet i området, ligeså vel som der gør i andre af Københavns bydele, er det ikke er den virkelighed, der fylder i hverdagen. For hende vidner festivalen om det lokale fællesskab og den vilje, der er blandt beboerne.

”Det er lidt sørgeligt, men alle de fordomme, vi møder, har givet et positivt modspil igen, for det har skabt en fællesnævner for alle os, der bor her. Det har givet os en motivation for at arbejde sammen og ændre på det. Der er virkelig et sammenhold i Tingbjerg; mødregrupper, fædregrupper og nu også et fællesråd. Beboerne arbejder på tværs for at skabe et bedre Tingbjerg”, afslutter Eden.

Relaterede artikler

Én fjer blev til islamistisk indtog på Københavns Universitet

Én fjer blev til islamistisk indtog på Københavns Universitet

Siden Weekendavisens Katja Kvaale i april måned advarede om stortrivende islamisme på Københavns Universitet har historien skabt overskrifter og vakt røre helt inde på Borgen. Det eneste, det fejlagtige debatindlæg og de tilhørende reaktioner dog har afsløret, er et systematisk svigt over for sandhed og saglighed, skriver studerende Masih Sadat.