Politiet advarer: Det er ulovligt at færdes til og fra demonstrationen tildækket
Tusindvis af mennesker vil i dag demonstrere mod det nye tildækningsforbud, som i dag er trådt i kraft. Respons har talt med politiet om håndteringen af tildækkede demonstranter.

Artikel

1. august 2018
Af Kevin Shakir
Foto af Tobias Nilsson

I dag er det omdiskuterede tildækningsforbud trådt i kraft. Udgangspunktet for debatten om forbuddet har været at ramme de få muslimske kvinder med niqab- og burka i det offentlige rum. I dagens anledning har tusindvis af mennesker meldt ud, at de vil demonstrere mod forbuddet med deres ansigter tildækkede i solidaritet med de ramte kvinder. 

I forbindelse med dagens demonstrationer har Respons været i kontakt med politiet for at høre, hvordan de vil håndtere de tildækkede demonstranter. Vi talte med Benny Øchkenholt, vice politiinspektør fra Rigspolitiet, som oplyser, at politiet ikke vil gribe ind over for tildækkede demonstranter. Han advarer derimod demonstranterne om at færdes til og fra demonstrationen tildækkede. 

»Det man skal være opmærksom på det er at hvis man færdes til eller fra demonstrationen, så gælder loven jo. Hvis man færdes i offentlig vej, eller i offentlige transportmidler.«

 

Demonstrationen har et “anderkendelsesværdigt formål”

Det kan umiddelbart virke forvirrende, at det er i orden at demonstrere tildækket, når det nu er ulovligt at være tildækket i det offentlige rum. Det skyldes, at politiet ifølge Benny Øchkenholt anerkender demonstrationen som et såkaldt »anderkendelseværdigt formål«: 

»I og med at formålet med demonstrationen er en protest imod tildækningsforbud, så anser vi det for at være et anderkendelsesværdigt formål. Det vil sige at for at sikre at ytringsfriheden og den grundlovssikrede ret til demonstrationer er overholdt, så kommer der ikke til at blive skredet ind overfor tildækkede demonstranter til demonstrationen. Fordi vi anser det for at være anderkendelsesværdigt formål.«

Det er op til hver enkelte politibetjent at vurdere hvad, der gælder som anerkendelsesværdige formål, og således hvornår lovgivningen er overtrådt. Så sent som i går skrev blandt andet Berlingske om, hvordan politiet kommer til at arbejde med forbuddet i praksis.

Efter samtalen med Rigspolitiets vice politiinspektør talte vi med Hani Ali fra Kvinder i Dialog, som kalder situationen for det rene smagsdommeri, hvor den dømmende og ikke bare udøvende magt formelt placeres hos politiet:

»Det er med til at vise, hvor latterlig denne her lov egentlig er, at man ikke en gang ved hvad der er lovligt, eller ikke er lovligt. Indtil man står foran en politimand.«

Hani Ali fortæller os, at hun på trods af den nye lovgivning har tænkt sig at leve sit liv “så normalt” som hun kan, og beholde sin niqab på.

»Regeringen har været klare til at smide alle sine liberale grundværdier og alt, hvad den liberale verdenssyn er bygget på, fra sig. Vi har ikke tænkt os at opgive vores værdier og hvad vi tror på bare fordi, at der er nogle på Christiansborg, der lider af xenofobi.«

 

Relaterede artikler

Én fjer blev til islamistisk indtog på Københavns Universitet

Én fjer blev til islamistisk indtog på Københavns Universitet

Siden Weekendavisens Katja Kvaale i april måned advarede om stortrivende islamisme på Københavns Universitet har historien skabt overskrifter og vakt røre helt inde på Borgen. Det eneste, det fejlagtige debatindlæg og de tilhørende reaktioner dog har afsløret, er et systematisk svigt over for sandhed og saglighed, skriver studerende Masih Sadat.