Nyt monument i København udfordrer forståelsen af den koloniale fortid
I 2017 var det 100 år siden, at Danmark solgte Jomfruøerne til USA. Som en markering af, at Danmarks koloniale fortid, er noget, som stadig præger samtiden, rejses nu den syv meter høje offentlige skulptur I Am Queen Mary i København. Den sorte oprørsdronning afsløres foran Vestindisk Pakhus lørdag den 31. marts.

Artikel

29. marts 2018
Af Kevin Shakir
Foto af Jeanette Ehlers & La Vaughn Belle

Lørdag den 31. marts rejses den syv meter høje offentlige skulptur I am Queen Mary i København. Statuen er den første kollaborative skulptur, der markerer oprøret mod Danmarks koloniale indvirkning i Caribien. Bag men også som en fysisk del af statuen står to højtprofilerede kunstnere; Jeannette Ehlers fra Danmark og La Vaugn Belle fra Jomfruøerne.

Projektet er en bro mellem de to lande, forklarer La Vaughn Belle: “Det er en hybrid af vores kroppe, nationer og narrativer, der fortsætter samtalen efter 100-året og det får folk til at stille spørgsmålstegn ved deres historieforståelse og deres egen samtid.”

Projektet er en del af en global bevægelse, hvor skulpturer i det offentlige rum er en politisk kampplads. Mens der i USA bliver fjernet statuer, som skildrer sydstaternes undertrykkelse, har de to kunstnere i Danmark nu valgt selv at rejse midler for med denne statue at indtage det offentlige rum.

Fra St. Croix til Black Panther Party og 3D-scanning

Skulpturen repræsenterer oprøreren Mary Thomas, som var en ledende figur i Fireburn-oprøret i 1878 på St. Croix, den største arbejderopstand i dansk kolonihistorie. Statuen er en hybrid af de to kunstneres kroppe skabt med 3D-scanning. I sine hænder holder dronningen en fakkel og machete, som afspejler de modstandsstrategier, som koloniserede mennesker benyttede i deres frihedskampe. Skulpturen kommer til at sidde i en flettet påfuglestol, som refererer til det ikoniske fotografi fra 1967 af Huey Newton, grundlægger af Black Panther Party.

“I Am Queen Mary er et symbol på den modstand, der har været og er mod de kolonialistiske strukturer. Skulpturen minder os om historiens oprørsledere og styrker os i de kampe, som vi står foran i dag”, fortæller Jeannette Ehlers.

I Am Queen Mary skal stå på havnekajen ved Vestindisk Pakhus i København, hvor sukker, rom og andre varer, der var produceret i Danmarks tidligere caribiske kolonier, blev opbevaret. På pladsen står allerede afstøbningen af Michelangelos famøse skulptur David, som repræsenterer renæssancen og en eurocentrisk forståelse af vores kulturhistorie. Med rejsningen af I Am Queen Mary på denne plads, udfordres således den samtidige forståelse af den europæiske og danske fortid.

 

Åbningsceremoni for skulpturafsløringen af I Am Queen Mary foregår lørdag den 31. marts, klokken 13.00-14.00, på Den Kongelige Afstøbningssamling (Vestindisk Pakhus), Toldbodgade 40 København K. Der er inviteret talere fra Danmark og Jomfruøerne.

Header-billede: Kunstnernes kroppe sammensættes ved hjælp af 3D-teknologi for at skabe repræsentationen af Queen Mary.

Relaterede artikler

Én fjer blev til islamistisk indtog på Københavns Universitet

Én fjer blev til islamistisk indtog på Københavns Universitet

Siden Weekendavisens Katja Kvaale i april måned advarede om stortrivende islamisme på Københavns Universitet har historien skabt overskrifter og vakt røre helt inde på Borgen. Det eneste, det fejlagtige debatindlæg og de tilhørende reaktioner dog har afsløret, er et systematisk svigt over for sandhed og saglighed, skriver studerende Masih Sadat.