Støt os

Artikler

Temaudgivelser

Podcasts

Nabodag: Et forsøg på at bryde med segregering i Ydre Nørrebro
Ingen skal føle sig fremmede i deres eget nabolag. Derfor sætter projekt “Nabodagen” på ydre Nørrebro fokus på at skabe trygge lokale fællesskaber på tværs af baggrund og alder. Respons var med i går, da nabodagen foldede sig ud i den graffitimalede oase på Emblasgade.

Artikel

16. september 2018
Af  Emilie Helene Holm
Foto af Tobias Nilsson

På ydre Nørrebro, gemt inde bag nybyggeri og almene boliger, ligger et helt særligt område, der byder på et hav af sociale og kreative tiltag. Lørdag eftermiddag dannede området rammerne for Nabodagen:

”Målet med denne dag er, at folk skal møde hinanden på tværs af alder og baggrund. Lige pludselig kan man måske kende en i Netto, så siger man hej, i stedet for at gå forbi hinanden. Vi oplever, at man ofte bliver indelukket i ens egen gård eller lejlighed i stedet for at komme hinanden ved. Vi ønsker et mangfoldigt nabolag, hvor ingen skal føle sig fremmede.”

Sådan fortæller Cecilie Egeholt Bang, der er elev på Projektakademiet, der i et samarbejde mellem KBH+, står bag Nabodagen. Projektakademiet har til formål at igangsætte kulturprojekter, der gerne skal skabe social forandring. I år er det anden gang i træk, at Nabodagen finder sted.

Naboskab som et fælles fundament

”Lige præcis det her område ligger mellem familier og huse, der minder om et Østerbrokvarter, socialbyggerier og talrige minoriteter. Det her er et forsøg på at skabe et fælles fundament i naboskabet”, udtaler Cecilie.

Noget andet, der kendertegner området, er, at det ofte bliver nævnt i medierne i forbindelse med diverse konflikter og voldelige optrin. Derfor er nabodagens mål om at styrke naboskabet i området afgørende. Til anledningen har projektakademiet bygget et nabotræ, som Cecilie uddyber:

”På nabotræet kan man skrive en note om sine drømme og ønsker for området. Derudover kan man også kigge nærmere på, hvad de andre naboer ønsker sig og måske sætte en samtale i gang om, hvad man egentligt ønsker sig af området.” 

Beboernes indflydelse på byrummet

Udover at være spydspids for dialog, fungerer noterne på nabotræet også som et redskab til vidensindsamling for KBH+. Beboernes ønsker og drømme skal bruges som inspiration til, hvordan området kan udvikles yderligere. Blandt ønskerne var både ønsket om et klatrestativ, et mindre voldeligt byrum, slik, mere natur og mere fællesskab.

Foruden nabotræet, bød eftermiddagen på både danse-, skate-, rap- og graffitiworkshops samt storytelling forestillinger, Silent Disco, henna og meget mere. Programmet skal både afspejle et ønske om at involvere lokale aktører som eksempelvis Rapolitics, der både stod for rapworkshop og vandreforestillingen STRANGERS, samt et forsøg på at nå ud til den brede målgruppe, der er til stede i området.

Relaterede artikler

På den anden side af ghettopakken

På den anden side af ghettopakken

I kølvandet på regeringens parallelsamfundspakke vil en lang række boligområder landet over forandre sig markant. Beboere skal skiftes ud, bygninger rives ned og lejligheder gennemrenoveres. Men hvordan efterlader alle disse tiltag vores almene boligområder? Lad os tage et smugkig ind i fremtiden.

Hvordan myten om ‘de vilde’ retfærdiggør og opretholder ‘den raciale kontrakt’

Hvordan myten om ‘de vilde’ retfærdiggør og opretholder ‘den raciale kontrakt’

Kronik: Fra Apartheid, kolonisering og slaveri til nutidens ghettolov og kriminalisering af såkaldt ikke-vestlige mennesker. Myterne om ‘de vilde’ og ‘uciviliserede’ har retfærdiggjort og ført til mange forskellige politiske projekter gennem tiden. Ifølge sociologen Charles W. Mills er det alt sammen eksempler på opretholdelsen og retfærdiggørelsen af dét, han kalder’den raciale kontrakt’.