Danmark kommer ikke til at tage imod kvoteflygtninge i år – selvom flere V-borgmestre siger, at de sagtens kan klare opgaven
Udlændinge- og Integrationsminister Inger Støjberg har i dag meddelt, at Danmark ikke kommer til at tage i mod kvoteflygtninge i år. Det sker på trods af, at hele 17 V-borgmestre for kun to uger siden meddelte, at de sagtens kan løfte opgaven.

Artikel

4. oktober 2018
Af Tobias Nilsson
Foto af Tobias Nilsson

I en pressemeddelelse her til morgen har Udlændinge- og Integrationsminister Inger Støjberg meddelt, at Danmark i 2018 ikke kommer til at tage imod kvoteflygtninge. Dermed er det tredje år i træk, at Danmark som det eneste land i FN, nægter at tage imod mennesker, der er en del af FN’s kvoteflygtningeprogram.

Kvoteflygtninge er en gruppe af mennesker, som af FN vurderes til at være særligt udsatte, og dermed har større brug for beskyttelse. Der kan eksempelvis være tale om personer, som pga. sygdom har behov for behandling.

Ifølge Støjberg, skyldes beslutningen, at Danmark endnu ikke er klar til at løfte integrationsopgaven:

”Selv om vi har fået markant bedre styr på tilstrømningen, er vi stadig i den situation, at vi kæmper med at få integreret de mange flygtninge, der er kommet til Danmark i de seneste år,” forklarer hun i pressemeddelelsen.

17 Venstre-borgmestre: Vi kan sagtens løfte opgaven

Beslutningen sker på trods af, at hele 17 Venstre-borgmestre for kun en uge siden meddelte, at de var klar til at tage imod flere flygtninge. Borgmester i Morsø Kommune, Hans Ejner Bertelsen, udtaler bl.a. til DR:

Vi har fået et pusterum, og vi er helt klar til at tage flere FN-kvoteflygtninge ind.”

Det samme meddeler Hans Østergaard, Borgmester i Ringkjøbing-Skjern kommune:

“Min holdning er, at vi skal tage vores del af ansvaret. Og dermed siger jeg også, at jeg er åben for, at vi tager den del, der passer til vores kommune.”

Hvis Danmark skal tage imod de 500 kvoteflygtninge, som vi er forpligtet til, vil det betyde, at hver kommune i gennemsnit skal tage imod fem mennesker. Også selvom København, som den største kommune, skal tage 10% svarende til ca. 50 mennesker, udtaler beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard til DR, at det “bestemt ville være en overkommelig opgave.”

Det samme meddeler altså i alt 17 Venstre-borgmestre landet over, som DR har talt med.

Ser man på tilstrømningen de sidste par år, er der været tale om det laveste antal flygtninge i 10 år. I 2017 tog Danmark imod 3.500 mennesker på flugt, og pr. 1 oktober har Danmark i 2018 kun taget imod 2.600.

Alligevel har Inger Støjberg altså besluttet, at Danmarikke heller ikke skal tage imod kvoteflygtninge i år. 

Relaterede artikler

Én fjer blev til islamistisk indtog på Københavns Universitet

Én fjer blev til islamistisk indtog på Københavns Universitet

Siden Weekendavisens Katja Kvaale i april måned advarede om stortrivende islamisme på Københavns Universitet har historien skabt overskrifter og vakt røre helt inde på Borgen. Det eneste, det fejlagtige debatindlæg og de tilhørende reaktioner dog har afsløret, er et systematisk svigt over for sandhed og saglighed, skriver studerende Masih Sadat.