Aktivister i blokade i Københavns morgentrafik: ‘Befri de fængslede asylansøgere’
Omkring 25 aktivister stoppede i morges morgentrafikken på Åboulevarden i København. Aktionen var en protest mod den danske asylpolitik, der lige nu gør det muligt at holde afviste asylansøgere fænglset for at motivere dem til at rejse hjem - også selvom asylansøgerne tilhører forfulgte minoriteter, og at en hjemrejse derfor er potentiel livsfarlig.

Artikel

13. april 2018
Af Marie Jørgensen
Fotos af Tobias Nilsson

“Stop deportations, no borders, no nations” lød det imorges på Åboulevarden i København fra 25-30 aktivister, der havde blokeret begge sider på den store hovedvej midt i morgentrafikken. 

Med bannere og kampråb lykkedes det aktivisterne at tilbageholde både biler, buser og lastbiler i køer på flere hundrede meter i begge retninger.

Aktivisterne kalder initiativet “Befri de fængslede asylansøgere”, som er en protest mod den danske asylpolitik, der blandt andet går på tvangshjemsendelse af forfulgte minoriteter og fængsling af asylansøgere her i landet. 

“Vi laver den her blokade i dag for at råbe offentligheden op og gøre opmærksom på urimeligheden i, at 8 iranere lige nu sidder fængslet i forsøget på at presse dem til at rejse til Iran. Det er der ikke nogle af dem, der kan, for de tilhører alle sammen forfulgte mindretal i Iran – derfor er det livsfarligt for dem at vende tilbage.”, udtaler talsperson for aktivisterne, Nanna. 

De 8 iranere har siden sidste onsdag siddet fængslet i Udrejsecenter Ellebæk ved Sandholmlejren, og fængslingen blev i retten i Hillerød i fredags kendt lovlig indtil den 17. april. Herefter kan den forlænges på ubestemt tid. Fængslingen er sket på baggrund at det Udlændingeloven kalder “motivationsfremmende foranstaltninger”, hvilket dækker over tiltag, som skal motivere afviste asylansøgere til at udrejse. 

“Motivationsfremmende foranstaltninger” er blot et pænt ord for afskrækningspraksisser, der ene og alene har til formål at knække asylansøgerne psykisk for at få dem til at rejse. Dette er dybt urimeligt, og vi har et ansvar for at sige fra!” udtaler Nanna. 

Danmark har ingen hjemsendelsesaftale med Iran, hvilket betyder, at man ikke kan udsende personer til Iran, medmindre de vil rejse frivilligt. Og da ingen af de 8 har de facto mulighed for at rejse frivilligt til Iran, kan fængslingen i princippet fortsætte på ubestemt tid. 

Aktionen kan ses som et led i en række af protester mod asylpolitikken i Danmark. I februar måned afbrød studerende på Københavns Universitet Inger Støjberg, som var kommet for at tale om “de implikationer, den førte politik har for hende som person”, med opråbet “din politik slår ihjel”.

Respons var med undervejs i aktionen, som forløb nogenlunde fredeligt med enkelte undtagelser fra et par bilister. Blandt andet fik én af aktivisterne kørt sin ene fod over af en bil, der nægtede at holde tilbage, mens en anden bil forsøgte at få aktivisterne til at flytte sig ved at køre helt op og skabe direkte kontakt mellem aktivisterne og bilens forende. 

Dog forholdt de fleste bilister sig i ro og blev da også forsikret af aktivisterne om, at protesten var kortvarig:

“Meningen har aldrig været at blokere gaden i lang tid, vi ville bare gerne lave en kort afbrydelse (af trafikken, red.). Jeg synes, det virkede rigtig fint og effektfuldt. Der var faktisk flere biler, der bakkede op.”, fortæller Nanna efterfølgende.

Efter 10-12 minutter ankom politiet, som eskorterede aktivisterne væk fra vejen, uden at nogen voldelig konfrontation opstod: 

“Politiet sagde selvfølgelig, at vi ikke skulle stå og blokere morgentrafikken, og det vidste vi jo godt de ville sige. Så havde vi en venlig samtale med dem, og så pakkede vi sammen.”

En konfrontation var da heller aldrig ønsket med dagens protest, fortalte Nanna Respons allerede kort før aktionen: 

“Det bliver en kort og fredelig blokade, som vi regner med max at holde er kvarter. Når det så er sagt, så ved vi godt, at det kommer til at forstyrre og måske forsinke nogle mennesker. Når man fænglser asylansøgere som motivationsfremmende foranstaltning, så stjæler man dage, uger, nogle gange år af deres liv. Derfor mener vi godt, at det kan forsvares at forsinke hverdagen en lille bitte smule for nogle få for at gøre opmærksom på, hvor voldsomt det er, at man fængsler folk bare for at presse dem til at tage et sted hen, de ikke kan tage hen.”

Aktivisternes forhåbning er, at protesten kan være med til at skærpe opmærksomheden på de menneskeliv, der kommer i klemme eller i værste fald går tabt som følge af den danske asylpolitik – også fremover:

“Vi håber at starte en samtale om det, at man bruger fængsling som motivationsfremmende foranstaltning, for det synes vi er totalt langt ude. Så vores håb er, at man holder op med at fængsle asylansøgere, bare fordi de er til stede i Danmark.”

 

Relaterede artikler

Én fjer blev til islamistisk indtog på Københavns Universitet

Én fjer blev til islamistisk indtog på Københavns Universitet

Siden Weekendavisens Katja Kvaale i april måned advarede om stortrivende islamisme på Københavns Universitet har historien skabt overskrifter og vakt røre helt inde på Borgen. Det eneste, det fejlagtige debatindlæg og de tilhørende reaktioner dog har afsløret, er et systematisk svigt over for sandhed og saglighed, skriver studerende Masih Sadat.