Aktivister fortsætter blokaderne: Vi stopper ikke før de fængslede asylansøgere løslades
“Så længe asylansøgere sidder uretsmæssigt fængslet, så længe vil vi fortsætte med at yde modstand og råbe offentligheden op”. Det forklarer talsperson for initiativet "Befri de fængslede asylansøgere” efter endnu en blokade i den københavnske myldretid her til morgen.

Artikel

7. maj 2018
Af Marie Hedegaard Jørgensen
Fotos af Tobias Nilsson

Kl. 8 i morges blokerede en gruppe aktivister endnu en gang en af hovedvejene i København. Denne gang lykkedes det aktivisterne at stoppe trafikken på Jagtvej i nordgående retning.

Aktivisterne kommer fra initiativet “Befri de fængslede asylansøgere”, og protesten sker som et led i en række af protester mod den fortsatte fængsling af seks iranske asylansøgere. Det er ikke mere end et par uger siden en tilsvarende blokade fandt sted.

“Så længe asylansøgere sidder uretsmæssigt fængslet, så længe vil vi fortsætte med at yde modstand og råbe offentligheden op”, udtaler en af talspersonerne bag initiativet til Respons.

De seks iranske asylansøgere har været fængslet siden 4. april, og fængslingen er siden blevet forlænget. Hvornår løsladelsen sker, er der ingen, der ved. Pointen med fængslingen er nemlig at bruge den som “motivationsfremmende foranstaltning”, forklarer en anden talsperson:

“De motivationsfremmende foranstaltninger, der ligger til grund for den fortsatte fængsling af de seks iranere, er blot et pænere ord for udmattelseskrig. Målet med fængslingen er at knække asylansøgere psykisk for at presse dem til at underskrive deportationspapirer.”

Ligesom ved sidste protest gør aktivisterne igen opmærksom på, at Danmark ingen hjemsendelsesaftale har med Iran, hvilket betyder, at en deportation af iranerne kun kan ske med deres samtykke. Iranerne modsætter sig fortsat en deportation, da de er forfulgte minoriteter og i livsfare i Iran. At ingen af de fængslede således har reel mulighed for at udrejse gør, at den danske stat potentielt kan opretholde fængslingen, så længe de har lyst.

“Vi er klar over, at vores blokade kan være generende for morgentrafikanter, der er på vej til arbejde, men det er også pointen med aktionen. Magtudøverne i det her land sender asylansøgere i fængsel uden udsigter til løsladelse. Den korte tid, vores aktion forsinker bilister i dag, er ingenting i forhold til, hvad de udsættes for”, udtaler aktivisterne.

“Vi mener, at alle bør forholde sig til deres lands asylpolitik. Især når staten med vold og magt fratager mennesker deres basale rettigheder og mulighed for at leve deres liv. Lige nu føres asylpolitikken bag lukkede døre og i isolerede deportationslejre. Blokaderne rykker samtalen om asylpolitik ind midt i byen, og synliggør forholdene i lejrene og de psykiske konsekvenser ved isolationen over for offentligheden.”

Aktivisterne gør Respons opmærksom på, at blokaderne vil fortsætte, så længe fængslingen opretholdes.

Relaterede artikler

Én fjer blev til islamistisk indtog på Københavns Universitet

Én fjer blev til islamistisk indtog på Københavns Universitet

Siden Weekendavisens Katja Kvaale i april måned advarede om stortrivende islamisme på Københavns Universitet har historien skabt overskrifter og vakt røre helt inde på Borgen. Det eneste, det fejlagtige debatindlæg og de tilhørende reaktioner dog har afsløret, er et systematisk svigt over for sandhed og saglighed, skriver studerende Masih Sadat.