En podcast om Nørrebro
Amerikanske kapitalfonde, et medborgerhus rivende udvikling, og medborgere som er blevet til modborgere. Alt sammen inden for små 4 kvadratkilometer. Kevin Shakir ned i nogle af de historier der ryster en af Københavns mest omdiskuterede bydel.

Artikel

14. maj 2019
Vært Kevin Shakir
Produceret af Kevin Shakir

1 – Buy it, fix it, sell it

 

Ejendomme som bliver opkøbt af amerikanske kapitalfonde, et medborgerhus i rivende udvikling, og medborgere som er blevet til modborgere. Alt sammen inden for små 4 kvadratkilometer. I ‘En podcast om Nørrebro’ dykker vært Kevin Shakir ned i nogle af de historier der ryster, og bevæger Københavns mest omdiskuterede bydel.

I det første afsnit tager Kevin Shakir fat i den måske største trussel mod byudviklingen i København i disse år. Nemlig det stigende antal af ejendomme der bliver opkøbt af udenlandske kapitalfonde. Afsnittet tager udgangspunkt i den amerikanske kapitalforvalter Blackstone og dens danske samarbejdspartner 360North, som på kort tid har opkøbt 37 ejendomme alene på Nørrebro.

Formålet med opkøbene er at forrente kapital på en hurtig og sikker måde. Proceduren, når 360North opkøber en lejlighed, er, at de nuværende lejere på forskellig vis presses til at flytte ud, hvorefter lejligheden lynrenoveres, så huslejen, gennem et hul i lovgivningen, kan sættes voldsomt op til de nye lejere.

I dette afsnit taler Kevin med beboere og naboer til opkøbte ejendomme, samt formanden for Lejernes Landsorganisation (LLO) Claus Højte og folketingsmedlem for Enhedslisten Pelle Dragsted, i et forsøg på bedre at forstå Blackstone og 360Norths formål og metoder, samt hvilke konsekvenser det har for byudviklingen på Nørrebro og København.

‘En podcasten om Nørrebro’ er produceret og tilrettelagt af Kevin Shakir for Respons. Musikken er produceret af Niels Kirk. Hele projektet er udarbejdet med støtte fra Områdefornyelsen Nørrebro.

 

2 – Kapelvej 44

 

I andet afsnit besøger Kevin medborgerhuset Kapelvej 44 i hjertet af Nørrebro. Kapelvej lægger lokale til alt fra legestuer og danseundervisning til politiske og kulturelle arrangementer. Og så har mange sikkert besøgt folkekøkkenet, som tilbyder mad og god stemning hver onsdag, til billige penge. Men Kapelvej 44 er også en slags anden dagligstue for mange af de lokale unge, som kommer der efter skole.

Der er ingen tvivl om, at huset har stor betydning for mange af Nørrebros beboere, og også de unge. Men fra politisk side, er der tale om en optimeringsprocess hvor man bl.a. ønsker at huset i større grad skal være brugerstyret.

I dette afsnit taler Kevin med de unge der bruger Kapelvej 44, samt de ansatte og frivillige driver huset. For hvad betyder det, at optimere et medborgerhus? Og hvilke konsekvenser kan det have? Han taler også med kulturborgmester Franciska Rosenkilde, om hvilken fremtid kultur- og medborgerhusene går i møde.

‘En podcasten om Nørrebro’ er produceret og tilrettelagt af Kevin Shakir for Respons. Musikken er produceret af Niels Kirk. Hele projektet er udarbejdet med støtte fra Områdefornyelsen Nørrebro.

 

3 – Unge der vender sig imod samfundet

 

I tredje afsnit taler Kevin med sociolog Aydin Soei. Aydin har skrevet bøgerne ‘Vrede unge mænd’ og ‘Omar og de andre’. Begge bøger handler om kriminalitetstruede unge i de socialt udsatte boligområder, det politikerne kalder ‘ghettoer’. 

I dette afsnit taler Kevin med Aydin, om den fortælling man ofte hører om Nørrebro, en fortælling om indvandring, bander, kriminalitet og en masse problemer. 

Hvor kommer fortællingen fra? Passer den? Og hvis den gør, og hvad kan man gøre for at komme problemerne til livs?

‘En podcasten om Nørrebro’ er produceret og tilrettelagt af Kevin Shakir for Respons. Musikken er produceret af Niels Kirk. Hele projektet er udarbejdet med støtte fra Områdefornyelsen Nørrebro.

 

Relaterede artikler

Bagom Banneret

Bagom Banneret

I denne podcast inviterer vi dig ind i de netværk, der findes uden for det etablerede politiske system. Vi går bag om banneret hos græsrodsbevægelserne i Danmark og spørger aktivisterne, hvad der driver dem, hvordan de organiserer sig, og hvad der skal til i deres kamp for forandring.

Under Huden

Under Huden

I ny podcastserie dykker Respons ned i inuittatoveringernes 4000 år gamle univers. Forsker og tatovør Maya Sialuk Jacobsen tager os med rundt i tatoveringernes mange afkroge, og vi stifter bekendtskab med inuitkultur, den danske kolonisering af Grønland, åndetro og kvinders spirituelle kræfter.

MERE END MURSTEN – ny podcast om Ghettopakken

MERE END MURSTEN – ny podcast om Ghettopakken

Med podcasten Mere end Mursten besøger Respons tre boligområder: Mjølnerparken på Nørrebro, Gellerupparken i Aarhus og Vollsmose i Odense, der hver især kæmper med og mod konsekvenserne af Ghettopakken og det hårde ghetto-stempel.