Valgkamp i USA: Hvad er et primærvalg og hvad (fanden) skete der i Iowa?
Det demokratiske partis primærvalgkamp blev skudt i gang sidste mandag. Men første skridt i kampen om at vælge en modkandidat til Trump endte i total kaos. Forvirring, fejl i optællingerne og en fejlslået app har udstillet partiets interne splittelse og givet anledning til mistro blandt vælgerne til både partiet og hele det demokratiske partis valgsystem.

Artikel

10. februar 2020
Af Tobias Nilsson
Grafik fra New York Times 

Mandag d. 7 Februar blev primærvalgkampen i det demokratiske parti i USA skudt i gang. Primærvalgkampene i USA er måden, de to amerikanske partier hver især afgør, hvem der skal være kandidaterne til præsidentvalget i November i år.

Sammen med New Hampshire, Nevada og South Carolina, er Iowa blandt de første delstatsvalg forinden det såkaldte Super Tuesday, hvor hele 17 stater stemmer på samme dag. Men som det første, får Iowa altid ekstra meget opmærksomhed. Valget i Iowa, har nemlig stor betydning for hvordan kandidaterne klarer sig i de efterfølgende valg. Det er kandidaternes første rigtige prøve, fordi det er her vælgerne for første gang får en fornemmelse af, hvordan kandidaterne klarer sig mod hinanden, og vinderen af de første delstatsvalg, ender historisk set næsten altid som den endelige kandidat.

Processen er forskellig fra delstat til delstat. I nogle delstater gør man ligesom herhjemme, hvor man sætter et kryds på et stykke papir. I andre afholder man en slags forsamlinger – også kaldet caucuses, hvor der holdes taler, og hvor deltagerne efterfølgende fordeler sig efter hvilken kandidat de støtter.

I Iowa afholdes afstemningen gennem caucuses. Der bliver afholdt ét i hvert distrikt, hvilket i år betød, at der i alt blev afholdt mere end 1700 causes. Normalt er det en relativt kortvarig affære. Forsamlingerne tager typisk et par timer, hvorefter en udpeget såkaldt captain tæller stemmerne og indrapporterer dem til det demokratiske partis hovedsæde i Iowa, som udgiver resultatet officielt senere samme aften.

I år gik valget i Iowa dog ikke helt som det plejer.

En katastrofe for åben skærm
De første tegn på, at alt ikke gik efter planen, kom i løbet af mandag aften, hvor de første resultater lod vente på sig længere end normalt. Efter flere timers stilhed, blev forsinkelsen undskyldt med, at man var i færd med at kvalitetssikre resultaterne, da der havde været en række problemer med en nyudviklet app, som distrikterne var blevet instrueret i at bruge til at indberette resultaterne.

I den forbindelse forsikrede formanden for det demokratiske parti i Iowa, Troy Price, i en pressemeddelelse sent mandag aften om, at der ikke var tale om et hack, og at man havde dokumentation på afstemningerne, så det endelige resultat ville være sikkert. Senere blev den forklaring erstattet med, at der var fundet uoverensstemmelser i nogle af de indsendte optællinger.

I løbet af aftenen kritiserede flere af de demokratiske kandidater partiets håndtering af afstemningen. Men Pete Buttigieg, den relativt ukendte unge borgmester fra Indiana, gjorde en undtagelse, og meldte allerede mandag aften ud, før nogle resultater var blevet frigivet, at han havde vundet delstatsvalget.

Først kl. 17 den efterfølgende dag blev resultaterne offentliggjort. Men ifølge partiet var kun 62% af stemmer blevet tjekket, hvorfor resten ville følge senere. Og det viste sig ganske rigtigt, at Buttigieg stod til at vinde, hvorfor flere medier hurtigt var ude og kåre ham som vinderen af valget.

Bernie Sanders var dog ikke langt bagefter, og efterhånden som flere stemmer løbende blev frigivet i dagene efter, blev Buttigiegs forspring på 1.5 procentpoint reduceret til kun 0,1 procentpoint.


Flere hundrede stemmer byttet rundt

Efter resultaterne er blevet offentliggjort, er der blevet fundet en række fejl og uoverensstemmelser. I frustration over ventetiden valgte flere af de føromtalte distrikts kaptajner, nemlig selv at frigive deres lokale optællinger på Facebook og Twitter.

Disse resultater er efterfølgende af flere blevet sammenholdt med partiets officielle tal, og i løbet af ugen er der fundet op imod 28 uoverensstemmelser mellem de to resultater. New York Times, har i en intern undersøgelse fundet fejl i helt op til 1 ud af 6 distrikter. Avisen, som er USA’s største, konkluderer efterfølgende, at hvis man rettede samtlige fejl, ville resultatet sandsynligvis være anderledes.

I ét eksempel, fra distriktet Black Hawk County, er flere hundrede stemmer blevet flyttet fra én kandidat til en anden.

Mange af fejlene har endnu til gode at blive rettet i de officielle optællinger. Sidst på ugen krævede formand for det demokratiske parti derfor en genoptælling, men det har det demokratiske partis afdeling i Iowa afvist.

Hele forløbet har ført til, at blandt andet The New York Times efterfølgende har været ude og undskylde deres dækning af forløbet og deres overilede kåring af Buttigiegs som vinderen.

Men den midlertidige kåring har allerede haft særdeles positiv effekt for Buttigiegs kampagne. I New Hampshire, som er næste delstat i rækken, og som afholder valg tirsdag nat dansk tid, har Buttigieg overhalet både Joe Biden og Elizabeth Warren i meningsmålingerne efter resultatet i Iowa.

 

Mistro blandt vælgerne
Sammenholdt med Pete Buttigieg forhastede vindertale har de mange fejl ført til, at mange vælgere, i særdeleshed Bernie Sanders tilhængere, er kommet i tvivl om, hvorvidt kaosset i Iowa skyldtes inkompetence, eller om der har været tale om regulær indblanding i afstemningen fra det demokratiske partis side.

 

Denne mistro er kun blevet stærkere, efter flere medier begyndte at grave i hvem, der stod bag den fejlslåede app.

Udviklerne bag app’en hedder Shadow Inc. Og de har efterfølgende vist sig at have tætte forbindelser til toppen af det demokratiske parti, hvor flere højtstående medlemmer i længere tid har været åbne omkring deres hensigt om at forhindre, at Bernie Sanders bliver deres præsidentkandidat. Eksempelvis kom det tidligere i år frem, at flere højtstående medlemmer havde forsøgt at rejse penge til en afdækning af de bedste metoder til at bekæmpe Sanders.

Det er også kommet frem, at direktøren hos ACRONYM, moderselskabet der ejer Shadow Inc., Tara McGowan, er gift med en ledende person i Pete Buttigiegs kampagnestab. Også McGowan selv har på twitter udtrykt sin begejstring for Pete Buttigiegs kandidatur.

Det har også vist sig, at flere af ACRONYMS bestyrelsesmedlemmer har tætte forbindelser til både den tidligere præsident Barack Obama og demokraternes kandidat ved sidste præsidentvalg Hillary Clinton, som begge, i stærke vendinger, har udtrykt deres modstand mod Bernie Sanders.

Efterfølgende har højtstående personer hos ACRONYM, heriblandt McGowan, forsøgt at lægge afstand til udviklerne hos Shadow Inc. med forklaringer om, at de blot er investorer uden videre kendskab til den pågældende app. Men ifølge The Intercept beviser interne dokumenter og udtalelser fra anonyme ansatte, at disse forklaringer ikke holder stik.

The Intercept skriver blandt andet, at de to firmaer deler kontor i byen Denver, og at der så sent som forrige fredag blev sendt en mail rundt med udtrykt begejstring for Shadow Inc. og deres arbejde med den pågældende app og dennes rolle i delstatsvalget i Iowa.

For at gøre ondt værre, har det også vist sig, at flere af demokraternes kandidater, heriblandt Pete Buttigieg og Joe Biden, har betalt tusindvis af dollars til Shadow IncAnsatte i begge kandidaters kampagnestab, har dog efterfølgende forklaret, at pengene er betalt for forskellige services uden tilknytning til app’en.

Forløbet i Iowa har givet anledning til massiv kritik af det demokratiske parti, både i medierne, internt i partiet og fra kandidaterne. Og uanset om anklagerne har noget på sig –  om der tale om korruption eller inkompetence – har det kastet en skygge over de kommende delstatsvalg, og skabt yderligere problemer for det allerede splittede demokratiske parti, som også i 2016 blev anklaget for at forsøge at påvirke primærvalgkampen.

 

Det næste delstatsvalg bliver afholdt tirsdag nat, dansk tid, i New Hampshire. Ifølge de seneste meningsmålinger fører Bernie Sanders, efterfulgte af Pete Buttigieg, Elizabeth Warren og Joe Biden. På Respons vil vi følge valgkampen løbende.