Sandheden om drabene i Kina må frem i lyset
Den kinesiske regering medvirker i øjeblikket til massedrab på Falun Gong-udøvere med det formål at høste deres organer. Dét skal frem i offentligheden, og vestlige regeringer må stå sammen om at lægge pres på den kinesiske regering, mener en menneskerettighedsadvokat, der har forsket i emnet i mere end 10 år.

Artikel

1. november 2017
Af Marion Chen – Asylansøger, kinesisk flygtning og Falun Gong-udøver
Illustration af Leyla Bautista

Siden 2006 er mere end 100.000 kinesere blevet slået ihjel for deres organers skyld. De fleste af disse var Falun Gong-udøvere, mens resten var andre samvittighedsfanger – med andre ord: mennesker fængslet af den ene grund, at de var i opposition til den kinesiske regering. Sådan udtaler den canadiske menneskerettighedsadvokat, Davis Matas.

David Matas gæstede sidste år København for at tale om den illegale organhøst i Kina. Som Falun Gong-udøver og overlever efter syv års fængsel i Kina, var jeg selv mødt op for at blive klogere på den systematiske måde, hvorpå fængslede Falun-Gong udøvere er ofre for organhøst med regeringens samtykke.

Kampen for offentlighedens opmærksomhed
Siden 2000 har David Matas været en del af en længerevarende undersøgelse af den systematiske høst af organer fra Falun Gong udøvere, og medforfatter af rapporten ’’Report into Allegations of Organ Harvesting of Falun Gong Practitioners in China’’ fra 2006. I dag er Matas medlem af den canadiske FN-delegation. Han har brugt mere end ti år på at undersøge oplysninger om den tvungne organhøst fra Falun Gong-udøvere som fortsat finder sted i Kina. Dette fortæller han mig om, da jeg taler med ham efter hans oplæg: 

Igennem årene har jeg indsamlet en stor mængde tredjepartsvidnesbyrd fra mennesker, der har været involveret i organtransplantationerne; politifolk, sygeplejesker, regeringsofficerer og familiemedlemmer til transplantationslæger. Det var disse personers samvittighed, der drev dem til at få oplysningerne frem i lyset.”

 

Trods dette får emnet stort set ingen opmærksomhed i de vestlige medier, hvilket Matas ser flere grunde til:

For det første har ordene Falun Gong ingen betydning på hverken engelsk eller dansk, og mange mennesker forstår ganske enkelt ikke forfølgelsen. Og selvom der er rigeligt med oplysninger, er der ingen officielle kilder. Derfor opgiver de fleste mennesker at finde ud af, hvad det egentligt drejer sig om, eller også nægter de at tro på det.

Derudover udøver det kinesiske kommunistparti propaganda imod Falun Gong, hvilket gør det svært at få fakta ud til offentligheden igennem tågen af fejlagtige oplysninger.”

Vestlige regeringer må også håndhæve menneskerettighederne

Manglen på opmærksomhed omkring dette emne er noget, som jeg selv mærker som Falun Gong-udøver i Danmark. De officielle røster til støtte for menneskerettigheder, heriblandt rettigheder for Falun Gong-udøvere, stod stærkt i Danmark for seks år siden, men nu er der stilhed omkring emnet. Alligevel fastholder David Matas, at der er mange måder, hvorpå vi kan forsøge at komme problemet til livs:

Forskellige mennesker kan gøre forskellige ting: Underskrive erklæringer, skrive breve, få folketinget til at udstede love og resolutioner for at stoppe organtransplantationerne. Vi bliver nødt til at få tallene frem på bordet, og den eneste måde at gøre det på, er hvis vestlige regeringer i fællesskab lægger pres på Kina.”

Derudover bliver de vestlige lande nødt til at gøre det ulovligt for deres borgere at få foretaget en transplantation i Kina, indtil sagen er blevet efterforsket tilstrækkeligt. Medierne må vække den offentlige opmærksomhed. Professionelle inden for medicinalindustrien må stå fast på etiske standarder.”

Kina er i skrivende stund det land i verden, der udfører det andet højeste antal af organtransplantationer pr. år.

 

Oversat af Ella Kathleen Forchhammer

*David Matas vandt i 2009, sammen med journalist og tidligere medlem af det canadiske parlament David Kilgour, menneskerettighedsprisen fra the International Society for Human Rights, for deres arbejde med organhøstningsprojektet. I 2010 var han nomineret til Nobels fredspris. Matas var en af hovedpersonerne bag den internationalt anerkendte dokumentar ’’Human Harvest’’ (2014), som blandt andre DR har vist. 

*Marion Chen er fra Wuhan provinsen i Kina. Hun arbejdede frem til 2007 inden for det kinesiske skolevæsen, indtil hun blev anholdt af kinesiske sikkerhedsstyrker og fængslet i syv år. Hun ankom til Danmark i august 2015. Her arbejdede hun frivilligt som journalist på asylmagasinet New Times, som for nyligt er blevet lukket. Hendes asylsag er stadig under behandling.

*Falun Gong, også kaldet Falun Dafa, er en avanceret selvkultiveringspraksis, der forbedrer mental og fysisk sundhed igennem fysiske øvelser og selvudvikling. I Kina går selvkultivering flere tusinde år tilbage og har været det spirituelle grundlag for udviklingen af kinesisk civilisation. I 1992 blev Falun Gong introduceret til offentligheden af mester Li Hongzhi. Det blev hurtigt udbredt på grund af praksisens grundlæggende principper om sandhed, medfølelse og tolerance samt dens beviselige sundhedsfordele. Falun Gong har rødder i den kinesiske medicin, der fokuserer på energibaner og tror på, at kroppens sundhed er forbundet med sindets. Falun Gong kultiverer krop og sind sideløbende og forbedrer naturligt kroppens immunforsvar. I 1999 havde Falun Gong 100 millioner tilhængere og var dermed den største praksis af sin art, både i Kina og i resten af verden. Samme år blev Falun Gong forbudt i Kina.