Dansk-etiopiske Amy mellem to kulturer: ”Jeg er som en løve. Jeg blev født alene, jeg dør alene.”
Den hjerteskærende dokumentarfilm Amys vilje skildrer den adopterede dansk-etiopiske teenagepiges kamp for at genvinde sin tabte identitet.

Artikel

2. april 2019
Af Büsra Nur Koyuncu
Foto fra filmen ‘Amys Vilje’

Som 9-årig blev Amy bortadopteret til Danmark, men er aldrig faldet til. I den stærkt følelsesladede dokumentar Amys vilje, følger vi hende i hendes teenageliv i fem dramatiske år. Vi ser, hvilke udfordringer Amy dagligt konfronteres med som adopteret dansk-etiopisk pige, der sidder fast mellem to kulturer.

I dokumentaren ser vi personlige og følsomme klip fra, da Amy tvangsfjernes fra sine biologiske forældre af sine adoptivforældre. I dag ønsker hun ikke længere at have noget med sine adoptivforældre at gøre, og bor i stedet hos sin plejefamilie. Her har hun det godt med og lever et udadtil almindeligt teenageliv.

Men Amy trives ikke i Danmark, og hun savner sin rigtige familie. Hendes største drøm er at reparere de familiebånd, der blev brudt fra den ene dag til den anden for knap 10 år siden. I dokumentaren ser vi, hvordan hendes sorg efter tabet af sin biologiske familie har sat sig nogle dybe spor. Hun er trist og i konstant søgen efter at finde sin sande identitet. 

Myndighederne har besluttet, at hun ikke må vende tilbage til sin biologiske familie i Etiopien, så for at omstøde deres beslutning, tager hun kampen op på egen hånd.  

”Jeg ønsker at være min mors barn igen. Jeg ville ønske, at jeg kunne bo hos mor.”

Uden tilladelse fra myndighederne vælger Amy selv at rejse til Etiopien for at genforenes med sin familie. Men end ikke her finder hun sig til rette, da hun skal tilpasse sig en kultur, der ligger fjernt fra den danske. Desuden forstår hendes biologiske familie ikke, hvorfor hun vælger at komme til et så fattigt land som Etiopien, når hun kan leve som en dronning i Danmark. Det gør, at Amy føler sig ensom og udtaler i dokumentaren:

”Jeg er som en løve. Jeg blev født alene, jeg dør alene.”

Den konstante splittelse følger Amy, uanset hvor hun befinder sig. Men det giver hende samtidig blod på tanden, og Amy tager kampen op for at blive et forbillede for og hjælpe børn i samme båd, der begrænses i at genforenes med deres biologiske forældre.

Dokumentaren giver et indblik i de personlige konsekvenser af systematisk svigt i det internationale adoptionssystem, set gennem en ung piges personlige kamp for retfærdighed og jagt på tabt identitet.