Dæmonisering af muslimer fører til betændt klima
Terrorangrebet i New Zealand var en hævnaktion mod muslimer. Gerningsmandens udtalelser om bevæggrundene for angrebet er ikke fremmede.

Artikel

16. marts 2019
Af Yones El Bana
Illustration af Eva Kragh Petersen

I kølvandet på terrorangrebene i New Zealand, har gerningsmanden uploadet sit manifest på internettet, som kommer ind på bevæggrundene for angrebet.

Her kan man blandt andet læse, at han ønskede at sikre sit folks fremtid og reducere immigrationen og invasionen af horder til Europa, som et forsvar for en ’hvid identitet’. Hans angreb var en hævnaktion, og ifølge ham selv inspireret af Anders Brevik, mod de ”utallige dødsfald forårsaget af de muslimske invaderende folk” som ”forsøger at besætte mit folks land og etnisk erstatte mit eget folk.”  

Gerningsmandens udtalelser er på ingen måder fremmede for det, man for tiden hører fra politisk side.

I Australien har politiker Pauline Hanson tidligere udtalt, at Islam er en sygdom, som Australien skal ”vaccineres” imod. Hun har også tidligere iværksat hashtag kampagnen #Pray4MuslimBan.

Og den australske politiker og senator Fraser Anning’s udtalte efter angrebet i Australien:

“Den virkelige årsag til blodsudgydelse i New Zealands gader i dag er indvandringsprogrammet, som har gjort det muligt for muslimske fanatikere at migrere til New Zealand i første omgang… Og blot fordi tilhængerne af denne brutale tro ikke var morderne i dette tilfælde, gør det dem ikke uden skyld.”

Disse former for udtalelser bidrager og billiger uundgåeligt til en stemning og en legitimering af fremmedhad og en dehumanisering af muslimer.

Angreb på moskeer og muslimer er efterhånden heller ikke et unikt tilfælde. I England er antallet af hadforbrydelser steget med 40%. Angrebene indbefatter blandt andet hærværk, voldelig adfærd mod bedende, brandstiftelse og afskårne grisehoveder ved moskeernes indgang. I 2017 var det Finsbury-moskeen, hvor en 47-årige familiefar kørte ind i en menneskemængde udenfor moskeen. I Canada indtrådte Alexandra Bissonnette en moske og skød løs på de bedende (navnet er dekoreret på gerningsmanden fra New Zealands våben). Selv i Sverige har man set, hvordan adskillige asylcentre er blevet brændt ned.

”Truslen fra højreekstremistisk terror i Danmark er vokset, og på den yderste højrefløj findes der i dag personer, som er klar til at tage våben i brug for at fremme deres sag”, vurderer Politiets Efterretningstjenestes Center for Terroranalyse (CTA).

Som en muslimsk forening i Australien udtrykker det i en erklæring efter angrebet:

“Det er en påmindelse til alle berørte, herunder politiske ledere og mediekommentatorer, om de forfærdelige konsekvenser, som en atmosfære af had og adskillelse kan føre til. Intet land eller samfund er immun for sådanne grusomheder.”

“Vi opfordrer regeringer i Australien, både på føderalt og statsligt niveau, til at udvise ekstra opmærksomhed til stigningen af den anti-muslimske stemning og ekstremisme.”